Kerékpáros blog

Hogyan válasszunk kerékpár kosarat?

Golyán Szilárd
Golyán Szilárd
2018.12.28 07:51

Milyen kosarat válasszak?
Erre a kérdésre próbálok meg választ adni ebben a rövid kis írásban.

Kerékpár kosár vásárláskor több tényezőt is érdemes szem előtt tartani.

Néhány gondolatot szeretnék megosztani hozzáértőként - több mint 20 éves szakmai tapasztalattal -, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni kosár vásárlás előtt, illetve megpróbálok néhány szerelési tippel is szolgálni.

  • Elsőként azt kell átgondolni, hogy a kerékpár mely részére szeretnénk felszerelni a kosarat.

    Előre
    vagy hátulra?

    Amennyiben az első kosárra esik a választás, előbb azt kell megvizsgálnunk, hogy van-e első teleszkóp a kerékpárban. 
    A hátsó kosarakról lentebb találsz infót.

  • Első teleszkóppal szerelt kerékpárokra szakszerűen a levehető, más néven konzolos kosarakat lehet felszerelni. Ez azért van, mert a kerékpár kormány-első tengely távolsága a teleszkóp mozgása miatt változik és emiatt a fix rögzítésű kosár nem jöhet szóba. A levehető kosaraknak is több típusa létezik. A konzolos kosár felszerelése egyszerű a mellékelt bilincses konzollal, a kormánycsőre történik. Érdemes figyelni a megfelelő nyomatékkal történő rögzítésre, nem szabad túlhúzni a csavarokat, mert az a menetek sérüléséhez, rosszabb esetben a tartókonzol töréséhez vezethet.  
A legegyszerűbb az akasztós kosár, melynek hátránya, hogy nehéz úgy feltenni a kerékpárra, hogy stabilan maradjon a helyén.
Akasztós kerékpár első kosár

A legkedveltebb a fém hálóból készült kosár a kedvező ár miatt.

A textil kosarak is nagyon keresettek a divatos kinézet és a nagy színválaszték miatt.
Levehető textil kerékpár első kosár

A fonott levehető kosarak pedig a klasszikus női bevásárló kosárhoz hasonlítanak.
Fonott kerékpár első kosár

És a minőségi műanyagból készült, erős konzollal gyártott kosarak az extra nagy méretük miatt kedveltek leginkább.
Műanyag levehető első kosár

  • Első teleszkóp nélküli (merev villás) kerékpárokra szabadon választhatunk, hogy a levehető kosarat vagy fixen a villához is röhzíthető kosarat szeretnénk szerelni. Itt annyit érdemes megjegyezni, hogy a fixen rögzíthető típusok nagyobb teherbírásúak a levehő társaikkal ellentétben. Ezek a kosarak legtöbbször 15kg súlyt is képesek szállítani. A választék nagyon sokszínű, mind anyagában és méretében nagyon eltérő kosarakkal is találkozhatunk. Néhány fontosabb tulajdonságot emelnék ki. Elsősorban a méret, az anyag használat és a kialakítás különbözteti meg ezeket egymástól. A fixen rögzíthető kosarak 2 ponton rögzülnek a kerékpárhoz, felül a kormánycsapágy záróanya alá szerelhető lemezzel, alul pedig a kosár aljához csavarozott tartópálcával, az első tengelyhez. A műanyag, kisebb gyermek kerékpár kosarak csak a kormányra, a mellékelt rögzítő pántokkal vagy kábelkötegelővel szerelhetőek fel.
A felnőtt kerékpárokra leggyakrabban a fém hálóból szövött kosarat választják.

A kicsit egyedibb, díszesebb első kosár, lehet rattanból és minőségi műanyagból is.

A legtöbb gyermek kerékpárra való első kosár műanyagból készül és tartalmaz valamilyen mintát, motívumot, díszítést is.

  • A hátsó kosarak esetében kicsit egyszerűbb a helyzet, mert a rögzítésük minden esetben a csomagtartóra történik. Tehát szükségünk van a kerékpáron egy hátsó csomagtartóra, amire a kosarat szerelni tudjuk. A választék hasonlóan az első kosarakhoz, méret, anyag, és szín különbségben határozható meg. Legfőképp felnőtt kerékpárra jellemző hátsó kosarat szerelni, mert az esetek többségében a gyermek kerékpáron nincs csomagtartó.
    A hátsó kosár felszerelése könnyedén otthon is elvégezhető, a mellékelt lemezek és csavarok segítségével. Egyes kosarakhoz műanyag kábelkötegelőket mellékel a gyártó, amikkel még gyorsabban elvégezhető a felszerelés. A ritka szövésű kosarakat minden esetben az utóbbi rögzítési móddal tanácsos felszerelni.

Az általunk forgalmazott kosarakhoz a felszereléshez szükséges minden tartozék a termékhez mellékelve van, amit a részletes termék leírásban fel is tüntetünk.

Kerékpár első, kerékpár hátsó kosarak nagy választékban. Vesszőből fonott, műanyag rattan, fém és textil kosarak. Kerékpár kosár választékunkban megtalalhatóak, a fixen szerelhető bicikli kosarak és levehető (konzolos) bicikli kosarak. A raktáron lévő kerékpár kosarakat, nagyon kedvező áron kínáljuk, gyors szállítási határidővel. Kerékpár, bicikli kosarak, raktárról azonnal webáruházunkban.