Kerékpáros blog

Miért is kötelező a kerékpár csengő?

Golyán Szilárd
Golyán Szilárd
2019.01.09 20:33
Miért is kötelező a kerékpár csengő?

Kötelező KRESZ tartozék, de nagyon hasznos kerékpár kiegészítő is egyben a kerékpár csengő! Példákat említek, melyekkel rámutatok a csengő használat egyes helyzeteire.

A kerékpár csengőkkel kapcsolatban nagyon megoszlóak a vélemények.
Az ország azon részei, ahol vannak kerékpárutak ott sokak örömére igen nagy jelentősége van a kerékpár csengőnek, mert könnyen tudunk jelezni a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak, hogy merről hogyan érkezünk.
Biztos sok kerékpárosnak van valamilyen sztorija a kószáló gyalogossal a kerékpárúton.
Viszont vannak olyan települések, ahol nincs kerékpárút, ott sokan felteszik a kérdést, hogy minek ebben az esetben kerékpár csengő mert kinek fognak tudni csengetni a közúton?
Az autónak vagy éppen más járműnek, aki valószínű vajmi keveset fog hallani a kerékpáros hangjelzésből. Itt azért érdemes megjegyezni a kétkedőknek, hogy a kis településeken is van haszna a kerékpár csengőnek, mert ott is leléphet az úttestre egy gyalogos és nem kell kiabálnunk, hogy hahó érkezünk. 
Mindenesetre a kresz kerékpáros szabályait nem lehet településekre külön-külön értelmezni. 
A KRESZ jelenlegi szabályozása kötelező tartozékként említi a kerékpár csengőt. Ha már kötelező akkor legyen kerékpár csengőnk, a KRESZ viszont nem rendelkezik arról, hogy milyen legyen az a csengő, hangjelzésről van szó, amit mi választhatunk.
Azt, hogy milyen formát, fajtát, hangút illetve színűt szeretnénk a kerékpáron látni.
Gyermek kerékpárokon általában a kerékpáros dudákat és különféle állat mintás vagy formájú csengőket találhatunk.
Nem kell megijedni az országúti kerékpárosoknak sem, mert vannak nagyon, nagyon pici kerékpár csengők amiknek a rögzítése gumigyűrűvel van megoldva, így lehet számos helyre helyezni, kormányszárra, illetve villanyakra vagy a kormány különböző részére is.
Mindent összevetve leszögezhetjük, hogy a kerékpár csengő nem egy vagyon, már 300 Ft-tól kapható, ezért nem érdemes kockáztatni. Nézzük meg a biciklinket, ha nincs rajta, vegyünk egyet gyorsan, nem azért mert kötelező, hanem azért mert egy hasznos kerékpár kiegészítő! 
Van néhány tippem :)
Kerékpár csengő választékunk itt található.